Sajtó megjelenés

2011.06.14: Új telephelyen a családi vállalkozás (video; forrás: www.hircity.hu)

2016. december: Vitó: Életrevaló ötlet (Parkpress kiadvány)


Az Innonet Központban bérelt helyiségbôl indult, ma önálló te lephelyen mûködik az ipari park egyik mikrovállalkozása, a VitóKft. Bár a cég csupán néhány fôs, tevékenységére a legnagyobbaknak is szükségük van: nagy értékû, nehezen pótolható alkatrészeket javítanak azok meghibásodása esetén. A vállalkozás életképességét a 2004 óta eltelt több mint egy évtized igazolja.

— 2004-ben kezdte meg mûködését a vállalkozás, akkor az Innonet Központban találtunk helyet — emlékezett vissza a kezdetekre Vitális Sándor tulajdonos. A családi vállalkozás vezetôje nem szívesen dicsekszik az elért eredményekkel, de az indulásra látható büszkeséggel tekint:
— Németországból hoztuk annak idején az ötletet és a technológiát, hogy lézerhegesztéssel javítsuk a meghibásodott alkatrészeket. Egyetlen, már akkor is nagyon drágának és korszerûnek számító lézer hegesztôgépet vásároltunk, ezzel szolgáltuk ki partnereinket. Elmondhatom, hogy ezt a módszert mi hoztuk a megyébe, mi honosítottuk meg a helyi iparban ezt a sokaknak addig ismeretlen eljárást, amit korábban elsôsorban fogorvosok, ékszerészek alkalmaztak. A módszer lényege, hogy meghibásodott, elkopott fröccsszerszámokat, formabetéteket, egyedi alkatrészeket javítanak nagyító alatt, aprólékos munkával, mikroszkóp alatti lézerhegesztéssel.
Fröccsszerszámok esetében vállalják a termelésben megsérült felületek, megkopott, levésett, lenyomódott élek, kitörött, eltörött betétrészek, csúszkák kijavítását, vízszivárgást okozó repedések helyreállítását. Egyedi alkatrészek esetében sérülések, törések, mérethiányos felületek feltöltését, szükség esetén visszamunkálását végzik.
A ma is elsôsorban családi alapon mûködô vállalkozás — amelyhez egy munkatárs a famílián kívülrôl csatlakozott — az évek során megtartotta bensôséges jellegét, ám 2010-ben lecserélte telephelyét, és 2011-ben saját üzembe költözött. A kétszáz négyzetméteres csarnokba a lézer hegesztôkészülék mellé újabb eszközök, szikraforgácsoló, eszterga, marógép, köszörûgép is költözött, melyekkel még inkább ki tudják szolgálni a partnerek igényeit.
A megrendelôk elsôsorban az ipari park cégei közül kerülnek ki, de a város környékérôl, sôt a határon túlról is érkeznek megrendelések. A vevôk többsége törzsvendég, fôként egyedi szerszámkészítéssel, fröccsöntéssel foglalkozó cégek. Olyan egyedi alkatrészek kijavítását rendelik meg a Vitó Kft.-tôl, melyek újragyártása esetenként több millió forintba és több száz munkaórába kerülne.
A precíz munkavégzés mellett fontos a gyorsaság, hiszen a partnerek napokon belül újra szeretnék a termelésben használni a javításra leadott alkatrészeket. Legfontosabb célnak Vitális Sándor azt tartja, hogy az általa vezetett családi vállalkozás eladósodás nélkül tudjon a piacon maradni, az elmúlt évtizedhez hasonlóan a jövôben is önerôbôl legyen képes finanszírozni beruházásait.
Ennek érdekében kis lépésekkel haladnak, de minden évben fejlesztenek valamit. Tavaly napelemek kerültek az épületre, melyek az elektromos áramot gyakorlatilag ingyen állítják elô, idén pedig tetô került a kocsibeálló fölé. A cég hosszú távon szeretne a jelenlegi struktúrában mûködni, és a minôségi színvonal megtartásával, javításával kívánja kiszolgálni régi és új megrendelôit.